02 maart 2023 | Product, Fotografie, PRO tip |
Productfotografie van dranken: een borrel voor de lens
Het fotograferen van dranken is wat mij betreft het leukste en meest lonende genre binnen de productfotografie en Food fotografie. Daar kan ik mij uitleven in het creatieve spel met interessante voorwerpen, kleuren en composities.
Deze tak van sport brengt echter ook een aantal uitdagingen met zich mee, dat komt vooral doordat een van de eigenschap van glas is dat het reflecteert. De juiste belichting is essentieel om de schoonheid en elegantie hiervan vast te leggen. Tegenlicht is een cruciaal onderdeel van de belichting voor producten zoals dranken, parfums en andere flessen.
De juiste belichting
Tegenlicht is een techniek waarbij licht achter het te fotograferen object wordt geplaatst. Dit verlicht de inhoud van de fles en accentueert de randen en contouren van het object. Voor objecten van glas is dit de meest gebruikte omdat het helpt om de transparantie van het materiaal naar voren te brengen. Heeft u geen studiolampen? Het plaatsen van het product voor het raam is ook vaak voldoende.
Om de beste resultaten te behalen bij dit type productfotografie, is het belangrijk om diffuus licht te gebruiken. Dit voorkomt harde reflecties en zorgt voor een zacht, gelijkmatig licht over het product. Voor diffuus licht kan een softbox worden gebruikt. Als u die niet heeft hoeft dat geen probleem te zijn: vitrage of een stuk patroonpapier dat u op het raam plakt is vaak genoeg om de inhoud van de fles mooi naar voren te laten komen.
Een andere belangrijke overweging is de positie van de lichtbron. Door het licht direct achter het glazen product te plaatsen kunnen ongewenste reflecties ontstaan. Een betere aanpak is om het licht een beetje opzij of onder een hoek te plaatsen waardoor een interessanter en dynamischer beeld ontstaat. Gebruikt u onze natuurlijke lichtbron- de zon, verplaats dan het product een beetje opzij ten opzichte van de lichtbron.
Een nadeel van deze techniek is dat het etiket, waarop de naam van het product staat, in de schaduw komt te staan. Om dit probleem op te lossen zet u naast de camera een reflector.
Hiervoor hoeft u geen professionele reflector te hebben, een velletje wit, stevig papier of karton volstaat ook. Bij het plaatsen is het belangrijk om de reflectie van de lichtbron ‘te vangen”. Beweeg en draai de reflector heen en weer totdat u het etiket goed belicht in beeld hebt.
Naast tegenlicht gebruiken productfotografen ook andere belichtingstechnieken om een mooi beeld van een glasproduct te creëren. Zijverlichting kan bijvoorbeeld worden gebruikt om de contouren en welvingen van het product te accentueren. Invullicht kan worden gebruikt om schaduwen helderder te maken en een meer gelijkmatige verlichting over het product te creëren.
Andere uitdagingen
De belichting is echter niet de enige uitdaging die u in productfotografie van glazen objecten tegen zult komen. Denk aan glazen die beslaan, ijs dat in het glas smelt terwijl u bezig bent, flessen die een kromme hals hebben, etiketten die schuin zijn geplakt of vloeistofdruppels die moeilijk te vangen zijn en die u als het ware in de tijd moet bevriezen als dat gewenst is.
Gelukkig is er voor alles een oplossing. Met een beetje oefening en experimenteren kunt u afbeeldingen maken die zowel visueel aantrekkelijk als commercieel succesvol zijn.
Bekijk hier nog meer voorbeelden van productfotografie en lees hier meer PRO tips.